ALLMÄN KURS – VÅRD OCH OMSORG

Hem E Kurser E Allmän kurs – vård och omsorg

Kombinera behörighetsstudier med vård och omsorg

Utbildningen Allmän kurs – vård och omsorg är till för dig som har svenska som andraspråk, saknar slutbetyg från gymnasiet och som vill förbereda dig för ett yrkesliv inom vård och omsorg. Utbildningen ger dig en gedigen grund för din kommande karriär och inkluderar 10 veckors praktik.

Allmän kurs – vård och omsorg är en heltidsutbildning på 35 veckor. Utbildningen kombinerar behörighetsgivande studier på gymnasienivå med profilämnen inom vård och omsorg. Du kommer att studera ämnen så som

  • Etik och människans livsvillkor
  • Psykologi
  • Vård- och omsorgsarbete
  • Specialpedagogik
  • Äldres hälsa och livskvalitet
  • Vård och omsorg vid demenssjukdom
  • Samhällskunskap
  • Anatomi.

 

Förkunskaper

Du måste ha gått klart grundskolan eller motsvarande för att söka till den här vuxenutbildningen. Utbildningen riktar sig främst till dig som är över 18 år. Du måste ha läst grundläggande svenska som andraspråk.

 

Inriktning yrkessvenska

Fokus under utbildningens gång ligger på språkutveckling med målet att förbättra din svenska i tal och skrift, för att klara förväntade krav på dokumentation och rapportering. Vi anpassar utbildningen efter dina behov och har du kunskaper från tidigare studier eller arbeten kan dessa valideras. Kursen innehåller extra hjälp med det svenska språket och underlättar för dig att senare klara av Vård- och omsorgsutbildningen eller läsa vidare på folkhögskola.

 

10 veckors praktik ingår

Arbetsplatsförlagt lärande (APL), det vill säga praktik, ingår som en del av utbildningen. Praktiken pågår under 10 veckor och du får då möjlighet att praktisera dina teoretiska kunskaper. Vid APL följer du din handledares arbetstider, vilket betyder att det kan hända att praktiken sker tidigt på morgonen, på kvällstid eller under helger.

Observera att möjlighet till praktik och studiebesök under utbildningen är beroende av hur pandemin utvecklas.

 

Efter fullföljd utbildning

Efter avslutad och godkänd utbildning har du en gedigen grund för din kommande karriär inom vård- och omsorgssektorn. Du ska känna dig förberedd för arbete inom t ex. hemtjänst, äldreomsorg eller på en vårdavdelning  – både kunskapsmässigt och när det gäller det svenska språket. Efter avklarade kurser får du ett kursintyg som kan tillgodoräknas om du t ex. vill studera vidare till undersköterska.

 

Ansökan stängde 22 november

Du skickar in din ansökan digitalt via vår administrativa plattform Schoolsoft. När du har klickat på ansökningslänken kommer du direkt till Schoolsoft där du loggar in (eller skapar ett eget konto, om du inte redan har ett). Följ sedan instruktionerna på skärmen för att registrera din ansökan.

Till din ansökan ska du bifoga betyg/intyg som styrker att du har gått klart grundskolan samt att du har läst grundläggande svenska som andraspråk. Du ska även bifoga personbevis för studier, det hämtar du själv på Skatteverkets hemsida. Slutligen ska du motivera varför du vill studera på Allmän kurs – vård och omsorg.

Ansökan stängde den 22 november.

Kursfakta

Ansökan till höstterminen 2022 öppnar under våren

Kursstart: Måndag den 6 september 2021

Kursplats: Folkets hus, Skytteholmsvägen 2 i Solna

Sista ansökningsdag: Ansökan stängde den 22 november

Omfattning: Heltid (100 %)

Kurslängd: Två terminer (35 veckor)

Terminsdatum:
HT 2021: 6/9 – 17/12
VT 2022: 3/1 – 20/5

Förkunskaper: Du behöver ha gått klart grundskolan eller motsvarande för att söka till den här vuxenutbildningen. Utbildningen riktar sig främst till dig som är över 18 år. Du behöver ha läst grundläggande svenska som andraspråk.

Urval: Det är skolan som bedömer dina förutsättningar att kunna tillgodogöra dig utbildningen.

Nivå: Gymnasienivå

Ekonomi: Undervisningen är kostnadsfri men vi tar ut en serviceavgift på 800 kr per termin för kopiering, licenser, försäkring och vissa studiebesök.

CSN: Utbildningen är studiemedelsberättigad.

Kursansvarig: Anna Leander, studierektor
E-post: anna.leander@allmankurs.se
Telefon: 08-745 82 04

Facebook

VAD VÅRA STUDERANDE SÄGER:

Citat 2

Man trivs med en gång

citat 3

Engagerade lärare

Citat allmän kurs

Hög ämneskompetens hos lärarna

Share This