DIREKTTEXTNING

Texta i direktsändning för TV

Utbildningen Direkttextning för TV ges inte längre på Södertörns folkhögskola. Anledningen är att SVT, som vi har samarbetat med, numera utbildar internt inom området. Vänligen kontakta SVT direkt om du är intresserad av direkttextning.
 

Att arbeta som direkttextare

Som direkttextare arbetar du med att texta TV-program i direktsändning. Den här typen av textning är en valbar tjänst som väljs via en text-tv-sida. Direkttextningen är till för att personer som har en hörselnedsättning eller som är döva ska kunna ta del av TV-innehållet.

Arbetet innebär att texta från talad svenska i till exempel nyhets-, aktualitets- eller sportprogram. Då textningen sker i pågående sändning används specialtangentbordet Veyboard vilket ger en större skrivhastighet än ett vanligt tangentbord. En direkttextares arbete kan liknas vid ett språkligt hantverk. Det innebär att kunna redigera ner talat språk och hitta passande synonymer, så att tv-publiken hinner läsa texten den tid den ligger i bild.

Personliga egenskaper som simultanförmåga, att vara kreativ och att gilla att arbeta ihop med andra stora tillgångar som direkttextare. Samtidigt är det bra om du är lugn och stabil och kan fokusera på rätt saker i stressade lägen. Som du märker är arbetet som direkttextare både utmanande och omväxlande.

Som utbildad direkttextare finns även möjlighet att arbeta som undertextare. Att vara undertextare innebär också att man svensktextar för personer med hörselnedsättning, men man textar förinspelade program i förväg istället för i direktsändning.
 

Arbetsmarknad

Riktlinjerna från politiskt håll att tillgängligheten ska förbättras överlag i samhället, men också specifikt inom media, har lett till att textning för hörselskadade kontinuerligt ökar. Efterfrågan på direkttextning märks både hos SVT och andra TV-bolag.

Möjligheten att själv välja anställningsform är stor och som direkttextare kan du antingen arbeta som frilans eller vara fast anställd. Möjligheten att till viss del styra dina arbetstider men också inom vilka genrer av program du textar gör detta till ett yrke med relativt stor frihet.

Kursfakta

Utbildningen Direkttextning för TV ges inte längre på Södertörns folkhögskola. Anledningen är att SVT, som vi har samarbetat med, numera utbildar internt inom området.

Vänligen kontakta SVT direkt om du är intresserad av direkttextning.

Facebook

Instagram

VAD VÅRA STUDERANDE SÄGER:

Citat 2

Man trivs med en gång

Citat 1

Det är som ett andra hem.

 

Citat allmän kurs

Hög ämneskompetens hos lärarna

Share This