SMF

Har du fastnat?

Saknar du fullständiga betyg eller arbete och går hemma utan motivation? Är du arbetssökande? Har du siktet inställt på studier? Här har du kursen där du arbetar aktivt med personlig utveckling och med att hitta din väg framåt!

Södertörns folkhögskola i samarbete med Arbetsförmedlingen inbjuder dig att delta i en spännande och utvecklande kurs under 13 veckor. Du får en kurs som du har nytta av antingen i dina fortsatta studier eller som förberedelse för jobb/praktik.

 

Mål för kursen är att:

 • öka självkänslan, självförtroendet, motivationen och framtidstron
 • få verktyg för ökad hälsa och välbefinnande
 • väcka lusten för studier
 • göra upp en plan för framtiden
 • ordna ett bra personligt brev och CV
 • öva på intervjuteknik och personlig marknadsföring
 • få förbättrad studieteknik
 • prova på lektioner med våra lärare på Allmän kurs
 • göra studiebesök, till exempel på andra skolor
 • du skall gå vidare till studier eller arbete/praktik

Vi vill även tipsa om den här artikeln från Folkbildningsrådet, som berättar om SMF-kursernas viktiga roll i arbetsmarknadspolitiken.

 
En grupp människor sitter vid ett bord och diskuterar

”SMF handlar mycket om att stärka sig själv”

Hur är det att studera på SMF-kursen på Södertörns folkhögskola? Här kan du läsa vad två deltagare, Filippa och Stefan, tycker om kursen. Intervjun gjordes höstterminen 2022.

Hur skulle ni beskriva SMF för någon som aldrig hört talas om kursen?

– Jag skulle säga att SMF är en kurs som hjälper en att utveckla sig själv, berättar Filippa. Mer än man kanske tror. Jag visste ju att jag skulle utvecklas och att det skulle bli annorlunda men jag trodde aldrig att kursen skulle påverka mig så mycket i mitt personliga liv också.

– Jag håller med, säger Stefan. Jag har fått bättre självförtroende. Vi har också övat på olika studietekniker, på att presentera oss själva och på att intervjua varandra. Jag ser det som en övning för livet, det som kommer liksom. Det handlar inte bara om studier, vi övar på många olika saker.

– Kursen handlar mycket om att stärka sig själv och att få en struktur, fortsätter Filippa. Innan kursen hade man ju inget att gå upp till, då kunde man leva lite som man ville. Jag använde till exempel aldrig alarm utan gick upp när jag kände för det. Kursen har hjälpt mig med såna saker.

– Jag vill bli en del av samhället, berättar Stefan. Jag känner att man får många bitar med sig härifrån, man blir mer redo för framtiden. Det finns en mening med allt vi gör. Alla människor har ju olika erfarenheter i bagaget och jag tror att det är viktigt att träffas och lära sig av varandra. Mycket av det vi gör får en att tänka efter, det är nyttigt. Något annat vi gör under kursen är att skriva ner saker att träna på under veckan, någonting som vi vill förbättra med oss själva.

Vem passar SMF-kursen för?

– Jag tror kursen är jättebra för människor som kanske har haft ett lite längre avbrott från skolan, jobb eller vad det kan vara, säger Filippa. På kursen börjar man inte med skolan direkt, man får börja med något som liknar skolan. Man får börja tänka på skolan, får rutiner och kommer in i tänket. Jag tror det hjälper en mycket om man inte har gjort det på lång tid.

– Det här är som en förberedelse, fortsätter Stefan. Plus att man får göra studiebesök på olika skolor och bilda sig en uppfattning om dem. Jag har till exempel ingen arbetserfarenhet men om jag kommer igång med skolan kan jag känna mig stolt. Så småningom kan jag jobba vid sidan av studierna och komma in på arbetsmarknaden. Man blir gladare och på bättre humör när man har något att göra varje dag. Kursen har verkligen stärkt mig.

– Mig med, fyller Filippa i. Den har fått mig att våga testa nya saker som jag inte har vågat tidigare.

Hur hittade ni SMF-kursen?

– Det var min kontakt på Arbetsförmedlingen, säger Filippa, som sa att SMF kunde vara bra för mig eftersom jag inte studerat på tre år.

– Jag gick faktiskt på SMF för länge sen, berättar Stefan, och jag har studerat ett år på folkhögskola. Sedan hände någonting och jag blev sittande hemma, det mår man inte bra av. Jag ville ta tag i mitt eget liv. Jag kände till Carina sedan tidigare så jag kontaktade henne och hon hjälpte mig. Jag är väldigt tacksam för Carina, hon är fantastisk. Hon är anledning nog att dyka upp här varje dag.

Nu har ni en månad kvar på kursen, vad kommer ni göra efter det?

– Jag vill bli behörig och ta mig vidare i livet, säger Stefan. Det får ta den tid det tar, bara jag kommer till rätt ställe. Jag är förväntansfull inför framtiden.

– Detsamma, instämmer Filippa, jag har fått mer hopp om framtiden genom kursen. Jag förstår ju mer tiden går att jag faktiskt klarar av det. Jag vill studera och jag är ganska säker på att det kommer bli på Södertörns folkhögskola i Solna, på Allmän kurs.

Tack för att ni ville berätta! Är det något annat ni vill tillägga?

– Kom hit, det är värt det, säger Stefan och ler. Man blir hörd och sedd här och det är en lugn start inför framtiden. Ja, och så ingår frukost och busskort också!

 

Citat från deltagare

Här kan du läsa ett urval av citat från deltagare som har studerat på vår SMF kurs.

Vad har du stärkt och lärt dig under de 13 veckor du gått på SMF?

 • ”Klarar av saker – har en framtid!”
 • ”Utvecklat svenska språket”
 • ”Prata med andra”
 • ”Bättre på att passa tider!”
 • ”Bättre förberedd för studier”
 • ”Tro på mig själv”
 • ”Självförtroende – prata inför andra och i grupp”
 • ”Motivation”
 • ”Träffa nya människor”
 • ”Vågar ta tag i saker – möten, söka jobb och skolor”

 

Ansök till kursen

Du söker till kursen via Arbetsförmedlingen. Behöver du hjälp med att ansöka kontakta Carina. Antagningen är öppen t.o.m. 2 veckor efter kursstart.

 
Tre personer sitter vid ett fönster och samtalar

Kursfakta

Kursstarter höstterminen 2024:
Måndagen den 26 augusti, kl. 09.00
ID-nummer: 296 930

Måndagen den 2 december, kl. 09.00
ID-nummer: 296 931

Adress: Kursen genomförs i våra lokaler på Skytteholmsvägen 2 i Solna och riktar sig till dig som inte har ett fullständigt gymnasiebetyg.

Starttid: Kl. 09.00. Varje dag bjuds du på frukost.

Ansökan: Du söker till kursen via Arbetsförmedlingen. Behöver du hjälp med att ansöka kontakta Carina. Antagningen är öppen t.o.m. 2 veckor efter kursstart.

Ekonomi: Kursen är helt kostnadsfri. SL-kort ingår under kursen.

Har du några frågor?
Hör gärna av dig via mejl, SMS eller telefon till:

Carina Wallentin, kursansvarig
E-post: carina.wallentin@sodertorn.fhsk.se
Telefon: 070-732 56 16

VAD VÅRA STUDERANDE SÄGER:

Citat allmän kurs

Hög ämneskompetens hos lärarna

citat 3

Engagerade lärare

Citat 2

Man trivs med en gång