TECKENSPRÅKSTOLK OCH DÖVBLINDTOLK

Nyfiken på teckenspråkstolkning?

Tycker du om att arbeta med människor? Är du intresserad av språk och kommunikation? Vill du ha nya spännande arbetsplatser varje dag? Bli teckenspråkstolk!

 

Att arbeta som teckenspråkstolk och dövblindtolk

Teckenspråkstolkar behövs i många olika situationer för kommunikation mellan hörande och döva/hörselskadade. Tolkningen sker oftast simultant. Tolken arbetar även med tolkning för personer med dövblindhet. Då används taktilt teckenspråk.

Tolkens arbetsuppgifter sker i många olika situationer. I vardagen behövs tolkning på arbetsplatsen, vid läkarbesök eller vid kontakt med myndigheter. Utbildning, konferenser och högtider som t ex bröllop är andra tillfällen. Dagens teknik gör att många uppdrag även sker genom bildtelefoni.

 

Arbetsmarknad

Som teckenspråkstolk arbetar du på en tolkcentral, i ett tolkföretag eller är egen företagare. Arbetsmarknaden är fortfarande god i landet trots att det finns allt fler utbildade och auktoriserade teckenspråkstolkar.

 

Lämpliga förkunskaper

För att ha goda förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen till teckenspråkstolk och dövblindtolk bör du som söker ha god språkbehärskning avseende talad och skriven svenska, ha god allmänbildning, ha motoriska och kognitiva förutsättningar att tillägna dig ett visuellt/gestuellt språk samt ha nyfikenhet och viljan att arbeta med människor.

Att arbeta som tolk handlar inte bara om att arbeta med språk utan med människor som använder språk. Därför är förmågan att reflektera över sin egen roll i grupper, kunna se andras behov och ta hänsyn till dem, kunna ge andra utrymme, och ha förmågan att dela med sig av åsikter och kunskaper är även önskvärda förkunskaper.

Du behöver inte ha förkunskaper i teckenspråk.

 

Ingen antagning hösten 2023

Teckenspråks- och dövblindtolk har ingen antagning till höstterminen 2023.
 

Kursfakta

Teckenspråks- och dövblindtolk har ingen antagning till höstterminen 2023

Utbildningslängd: Upp till tre år.

Upplägg: Heltidsstudier med möjlighet till anpassning efter den studerandes förutsättningar. Vissa helger och kvällar kan ingå.

Kursstart: Utbildningen har ingen antagning till höstterminen 2023.

Sista ansökningsdag: Det går inte att söka till höstterminen 2023.

Studiemedel: Utbildningen är eftergymnasial och du söker studiemedel hos CSN.
Länk till CSN | Telefon till CSN: 0771–276 000

Avgift: I utbildningen ingår en dator. Undervisningen är kostnadsfri men du betalar 800 kr/ termin i serviceavgift. Avgiften inkluderar viss datorservice, särskild licensavgift för teckenspråks- och tolkprogram, internet, kopiering och utskrifter, vissa studieresor/besök och specialarrangemang. Du betalar själv för litteratur och särskilt tolk- och teckenspråksrelaterat material.

Kursansvarig: Karin Zetterman, studierektor
E-post: karin.zetterman@sodertorn.fhsk.se

Facebook

Instagram

VAD VÅRA STUDERANDE SÄGER:

Citat allmän kurs

Hög ämneskompetens hos lärarna

Citat 1

Det är som ett andra hem.

 

Citat 2

Man trivs med en gång

Share This