Allmän kurs i Solna - Södertörns Folkhögskola

ALLMÄN KURS

Hem E Kurser E Allmän kurs i Solna

Bli behörig på Allmän kurs!

Allmän kurs i Solna är en heltidsutbildning för dig över 18 år som vill läsa in grundskole- och/eller gymnasiekurser. Du studerar mellan 1–3 år, beroende på vad du har för tidigare erfarenhet. Har du till exempel läst ett år på gymnasiet behöver du bara läsa två år på folkhögskola för att få din högskolebehörighet. Utbildningen är CSN-berättigad och vi studerar på dagtid.

 

 

Hos oss studerar du i en lugn och kreativ miljö med din framtid i fokus. Vi lägger upp en personlig kursplan som är anpassad efter dina behov. Efter avslutad kurs får du ett omdöme som ger dig behörighet att söka vidare till högskolan, andra utbildningar eller komma ut i arbetslivet. Om du vill öva för högskoleprovet hjälper vi dig med det också.

Det här kommer du att studera:

  • Matematik
  • Svenska
  • Engelska
  • Historia
  • Samhällskunskap
  • Religion
  • Naturkunskap

 

Ansökningskriterier

För att kunna söka till kursen behöver du fylla minst 18 år senast det året du börjar hos oss. Du ska dessutom delta på en personlig intervju samt bifoga personbevis för studier till din ansökan. Personbevis beställer du kostnadsfritt från Skatteverkets hemsida.

 

Så här studerar vi

På Allmän kurs i Solna, arbetar vi med varierande undervisningsmetoder. Enskilda arbeten varvas med projektarbeten och grupparbeten. Vi har inlämningsuppgifter och muntliga redovisningar och gör studiebesök, teater- och museibesök. En stor del av undervisningen bygger på diskussioner och delaktighet. Vår filosofi är att alla deltagare har värdefulla kunskaper och erfarenheter, något som är viktigt att ta till vara på.

Att studera på folkhögskola är inte som att studera på grundskola, gymnasium eller Komvux. Folkhögskolan är en helt egen studieform – här utgår lärandet från dina och dina kurskamraters behov, erfarenheter och förkunskaper. Med gemenskap och struktur vill vi inspirera dig till att växa tillsammans med andra.

Här kan du se vilka som arbetar på Södertörns folkhögskola i Solna.

 

Studieomdöme istället för betyg

När du läser på allmän kurs får du inte betyg i varje enskilt ämne. I stället får du efter varje fullföljt studieår ett så kallat studieomdöme – gemensamt för alla ämnen du har läst – som skolans lärare tillsammans sätter vid slutet av varje läsår.

Det här omdöme ger en bild av dina förutsättningar att klara fortsatta studier. Tillsammans med grundläggande behörighet för högskolestudier ger studieomdömet dig möjlighet att söka högskoleplats i folkhögskolans egen kvotgrupp. De faktorer som dina lärare tittar på när studieomdömet sätts är:

  • Dina kunskaper, färdigheter och utveckling av dessa.
  • Din förmåga till analys, bearbetning och överblick.
  • Dina ambitioner, din uthållighet och din förmåga att organisera studier.
  • Din sociala förmåga.

En förutsättning för att du ska få ditt studieomdöme är att du har minst 80% närvaro på lektionerna.

 

Vad kostar det?

Undervisningen är kostnadsfri men vi tar ut en avgift på 1200 kr per termin för studielitteratur, licenser, försäkring, inträden, utflykter, fika samt lån av dator.

 

Studiemedel

Studier på Allmän kurs i Solna berättigar till studiemedel via CSN (Centrala studiestödsnämnden). I utbildningsansökan anger du om du vill söka studiemedel men du måste själv fylla i en ansökan om studiemedel på CSN:s hemsida.

 

Plats

Allmän kurs i Solna ligger i Solna Folkets Hus, på Skytteholmsvägen 2. Det centrala läget gör att det tar cirka tre minuter till Solna centrum, där du hittar tunnelbana, bussar och tvärbana. Här finns även ett stort utbud av restauranger och butiker.

 

Studentbostad

Du som studerar på Södertörns folkhögskola har möjlighet att hyra studentbostad via ADR fastigheter. Boendet finns i Järfälla. Du måste bifoga ett studieintyg från oss i din bostadsansökan. Du hittar lediga boenden på ADR fastigheters hemsida. Vänligen vänd dig direkt till ADR fastigheter om du har frågor om boendet.

 

Så här går ansökningsprocessen till

 

1. Fyll i och skicka in din ansökan
När du klickar på ansökningslänken skickas du till vårt administrativa system, Schoolsoft. Där loggar du in (eller skapar ett eget konto om du inte redan har ett), fyller i och skickar in det digitala formuläret.

2. Personlig intervju och informationsmöte
Inför terminsstarterna har vi ett antal informationsmöten. Här presenterar vi lärare, berättar om skolan, skolans målsättning, hur vi bedriver studier på folkhögskolan, vår arbetsform och hur vi gör bedömning inför utfärdande av studieomdöme. Här har du givetvis också möjligheter att ställa frågor.

Därefter samtalar vi med varje sökande var för sig, vem man är, studiebakgrund samt vilka mål varje sökande har med sina studier. Vid dessa informationsmöten kan du också fylla i och lämna in din ansökan på plats. Vi antar inte någon som vi inte träffat och samtalat med.

Informationsmöten och personliga intervjuer genomförs i våra lokaler i Solna.

3. Urval
Utifrån den personliga intervjun gör skolan en samlad bedömning om sökande kan tillgodogöra sig utbildningen.

4. Antagningsbesked
Antagningsbesked skickas ut till din registrerade e-postadress.

Varmt välkommen med din ansökan!

 
Ansök till vårterminen 2025
 

Kursfakta

Kursstart, vårterminen 2025: Onsdag 8 januari 2025
Upprop med nya deltagare kl. 13.00

Plats: Folkets hus i Solna, Skytteholmsvägen 2

Ansök senast: Löpande antagning fram till kursstart

Antagningsvillkor: Personlig intervju, du måste ha fyllt 18 år senast det år du börjar hos oss samt bifoga personbevis för studier till din ansökan.

Terminsdatum 2025
Vårterminen: 8 januari – 10 juni
Höstterminen: 18 augusti – 19 december

Antagning: Två gånger per år (augusti och januari).

Ekonomi: Undervisningen är kostnadsfri men vi tar ut en avgift på 1200 kr per termin för studielitteratur, licenser, försäkring, inträden, utflykter, fika samt lån av dator.

CSN: Studierna är studiemedelsberättigade.

Kontaktperson:
Anna Leander
Rektor och linjeföreståndare
E-post: anna.leander@allmankurs.se
Telefon: 08-745 82 04

Facebook

VAD VÅRA STUDERANDE SÄGER:

Citat 1

Det är som ett andra hem.

 

citat 3

Engagerade lärare

Citat allmän kurs

Hög ämneskompetens hos lärarna